Čo ak ma čaká niekto lepší? Zbavte sa mylných predstáv o potenciálnych partneroch a vzťahoch

Čo ak ma čaká niekto lepší? Zbavte sa mylných predstáv o potenciálnych partneroch a vzťahoch

Syndróm „cudzia tráva je zelenšia” (v angličitne ako Grass is Greener Syndrome – GIGS, pozn.) nie je skutočná duševná porucha, skôr psychologický problém, ktorý ale môže mať pomerne závažný negatívny dopad na váš každodenný život.

Charakteristickým znakom tohto syndrómu je vnútorné presvedčenie, že vždy niekde existuje niečo lepšie, než to, čo aktuálne máte. 

Takže namiesto toho, aby ste pociťovali spokojnosť s tým, čo máte, vás neustále prenasleduje pocit, že inde určite rastie „tráva zelenšia”.

Tento pocit sa do veľkej miery týka aj partnerských vzťahov. Konkrétne sa prejavuje nástojčivou vierou v to, že môžete byť šťastnejší, len ak sa pustíte do nového vzťahu alebo sa vrátite k tomu predchádzajúcemu. A to i napriek tomu, že na to neexistujú žiadne objektívne dôvody.

Ako spoznáte, či je to váš prípad?

Ak ste naozaj vo vzťahu, ktorý vám nespôsobuje žiadnu radosť alebo vám dokonca ubližuje, pocity úzkosti vyplývajú z rozmýšľania o prítomnosti a terajších problémoch.  

Pri syndróme grass is greener človek, naopak, zvykne prítomnosť úplne ignorovať. Namiesto toho sa utápa vo falošných predstavách o tom, čo by mohlo byť a o čo všetko prichádza.

Ak takýto človek aj napokon dosiahne, to čo si predstavoval, nikdy nie je spokojný. V novom vzťahu sa po chvíli znova dostaví pocit, že to nie je úplne ono, a vlastne vzťah predtým možno ani nebol taký zlý.

Je to skrátka nekonečný kolotoč. Problém totiž nespočíva v tom, že predchádzajúci vzťah alebo nový vzťah by bol lepší či horší, ale v tom, že človek so syndrómom GIGS vníma realitu skreslene.

Mali by ste však vedieť, že príčina týchto falošných predstáv väčšinou pramení z oveľa hlbšie zakoreneného problému. Syndróm GIGS sa často týka ľudí, ktorí trpia pocitom nedostatočnosti, sami seba vnímajú ako omyl a môžu mať podvedomú tendenciu k sebatrýzneniu. 

Viac pôžitku či pozornosti okolia získavajú z toho, že sa permanentne cítia zle, ako z dosiahnutia toho, o čom v predstavách túžia.

Problém, ktorý má racionálne riešenie 

Dobrou správou je, že syndróm zelenšej trávy dokážete prekonať. Dosiahnúť sa to dá pomocou vedomého nasmerovania a zamerania pozornosti k pozitívnejšiemu obrazu o realite.

Uvedomte si, že váš problém sa nenachádza niekde mimo vás. Čím viac budete pracovať na tom, aby ste cítili vnútornú spokojnosť, tým menej ju budete vyhľadávať vo vonkajšom prostredí.

Namiesto toho, aby ste svoju pozornosť sústredili na to, že cudzí trávnik je zelenší, skúste sa lepšie starať o ten, ktorý máte. 

Ak vám súčasný vzťah nevyhovuje, mali by ste tieto pocity riešiť so svojím terajším partnerom a nehľadať podporu u toho bývalého či u iných osôb.

Každý vzťah má svoje negatíva. Ak sa upriamite iba na ne, spokojnosť a pohodu nikdy nenájdete. 

Zamerajte sa preto na pozitíva vášho vzťahu a partnerove silné stránky. Skúste sa zamyslieť, či je niečo, za čo môžete byť vo svojom živote vďační, a venujte tomu cielene pozornosť.

Pomôcť vám môže aj to, keď lepšie porozumiete vnútornému svetu partnera. Ak intímnejšie spoznáte jeho túžby, presvedčenia, hodnoty, strachy, potreby či sny, oveľa ľahšie budete dôverovať, že to s vami myslí naozaj dobre.

Povedzme napríklad, ak partner občas pociťuje potrebu nezávislosti a chce byť sám, nemusí to znamenať, že vás nemá rád. Jeho túžba sa mohla rozvinúť ešte v detstve, keď bol pod neustálou kontrolou rodičov a na svoj vnútorný svet nemal dostatok priestoru.

A na záver vám radíme, aby ste žili v prítomnosti. Tešte sa z malých chvíľ a nenechávajte nad nimi visieť pochmúrny mrak budúcnosti.

Pokiaľ je váš vzťah zdravý a s partnerom sa navzájom rešpektujete, mali by ste sa upriamiť na to, čo máte teraz, namiesto stavania vzdušných zámkoch. Napokon prečo sa večne trápiť, keď sa môžete tešiť z toho, čo máte práve teraz?