Nezatracujte vzťah na diaľku. Terapeutky radia, čo robiť, aby sa vám ho podarilo udržať

Nezatracujte vzťah na diaľku. Terapeutky radia, čo robiť, aby sa vám ho podarilo udržať

Prieskum vykonaný na skupine 1000 uchádzačov ukázal, že vzťahy na diaľku majú iba 58 % úspešnosť. Ak teda chcete, aby prekvital, budete na ňom musieť s partnerom popracovať.

No nenecháme vás v tom samých. Preto sme spísali pár tipov od svetových odborníkov, v ktorých radia, ako si vzťah upevňovať aj na diaľku.

Naučte sa lepšie komunikovať

Komunikácia je základom každého vzťahu. Avšak vo vzťahoch, v ktorých nemôžete byť spolu osobne, je obzvlášť dôležitá. 

Partnerstvá na diaľku vyžadujú jednoznačnejší typ komunikácie ako ostatné, tvrdí licencovaná manželská a rodinná terapeutka Kate Engler.

Nikto z nás nevie čítať myšlienky. O svojich potrebách musíte komunikovať otvorene a úprimne. 

Ak máte pocit, že sa s partnerom vídate málo, povedzte mu to. Inak nebude tušiť, ako sa cítite. 

Naopak, keď za vami partner príde s vlastnými potrebami, vypočujte si ho a dajte mu najavo, že ich neberiete na ľahkú váhu.

Spoznajte navzájom jazyk lásky

Každý dáva a prijíma lásku inak. Ak lepšie porozumiete vlastnému jazyku lásky a jazyku lásky vášho partnera, môže to vzťahu veľmi pomôcť. 

„Máme tendenciu dávať lásku spôsobom, akým ju chceme prijímať. Ak partner hovorí inou „rečou“, môže to byť problematické,“ hovorí Engler. 

Podľa Engler sa jazyk lásky prejavuje týmito piatimi spôsobmi: 

  • Spoločne strávený čas
  • Fyzické dotyky
  • Slová uznania
  • Malé láskavosti
  • Darčeky

Keď poznáte jazyk lásky svojho partnera, môžete svoje činy smerovať tak, aby zodpovedali potrebám vášho partnera a zaručili, že sa bude cítiť milovaný.

„Toto je dôležité obzvlášť pre vzťahy na diaľku, v ktorých páry nemajú výhodu každodennej blízkosti. Odlúčenosť môže razom vyvolať pocit izolácie, osamelosti a neistoty. Preto záleží na každej jednej (aj tej najmenšej) vzájomnej interakcií, ktorú máte,“ hovorí Engler.

Zamerajte sa na kvalitu spoločných chvíľ

To, že ste fyzicky odlúčení, neznamená, že nemôžete s partnerom kvalitne tráviť čas. 

„Ľudia vo vzťahoch na diaľku často uviaznu v každodennom bežnom živote a zabúdajú na to, že by si pre partnera mali vyhradiť kvalitne strávený spoločný čas,“ hovorí párová terapeutka Grace Dowd.

Úmyselne si naplánujte chvíle, počas ktorých sa nebudete venovať ničomu inému, len svojmu partnerovi. 

V prípade, že čas trávite spoločne na telefóne alebo videu, obmedzte akékoľvek rušivé vplyvy. Aj keď sa to nemusí podariť vždy, snažte sa to robiť poctivo a ideálne tak často, ako len môžete.

Vytvorte si rituály

Rituály sú vo vzťahoch cenné, pretože nám pomáhajú s budovaním a udržiavaním vzťahu. A ako tvrdí Kate Engler, aby boli rituály úspešné, musia sa pravidelne opakovať a mať pre vás spoločný význam.

Rituály si dokážete vytvoriť, keď ste spolu aj keď ste od seba. Napríklad sa môžete s partnerom spoločne dohodnúť, že keď sa znova zídete, vždy navštívite svoju obľúbenú pekáreň. 

„Ak budete konzistentní v spôsobe, akým sa stretávate, tieto momenty vytvoria silný emocionálny náboj. Zakaždým tak prežijete niečo čarovné,“ hovorí Engler.

Keď ste od seba fyzicky vzdialení, môžete si vytvoriť svoje rituály aj v online svete. Každý deň si napríklad môžete navzájom poslať správu o tom, čo na sebe máte radi a čo si na tom druhom vážite. Vďaka tomu budete obaja cítiť vzájomnú blízkosť a kontakt.

Nájdite si spoločné aktivity

Vďaka technológiám už nie je problém, aby ste si s partnerom našli spoločné aktivity, hoci ste od seba vzdialení tisíce kilometrov.

Akú činnosť vy a váš partner radi robíte, keď ste spolu? Čo ste vždy túžili vyskúšať? Zamyslite sa nad tým, akým koníčkom alebo činnostiam by ste sa mohli spoločne venovať.

Máme pre vás zopár nápadov. Môže skúsiť absolvovať virtuálne školenie, variť podľa rovnakého receptu alebo spoločne čítať tú istú knihu a následne o nej diskutovať. Možnosti sú prakticky bez obmedzení.

Práca na spoločných cieľoch a vzájomné zdieľanie skúseností vám pomôžu vrátiť do vzťahu čerstvý vietor a vytvoriť si ešte silnejšie puto.