Ženy a muži hovoria odlišným jazykom: Ako si s opačným pohlavím lepšie rozumieť?

Ženy a muži hovoria odlišným jazykom: Ako si s opačným pohlavím lepšie rozumieť?

Muži očakávajú, že ženy budú myslieť, komunikovať a reagovať ako muži. Ženy sa zase domnievajú, že muži budú cítiť, komunikovať a reagovať ako ženy. 

Svetoznámy vzťahový poradca John Gray vo svojej knihe Muži sú z Marsu a ženy z Venuše tvrdí, že práve očakávanie, že ostatní budú presne takí ako my, je najväčším omylom v partnerských vzťahoch

Myslíme si, že ak nás niekto má rád, musí sa správať a reagovať určitým spôsobom. Tento postoj nás však predurčuje k sklamaniu. Podľa Graya sú výsledkom vzťahy plné zbytočných konfliktov a nezhôd.

Podľa autora príručky na zlepšenie vzťahov majú ženy prirodzene inú hodnotovú stupnicu ako muži. Zatiaľ čo ženy najviac túžia po pochopení, oddanosti a záujme od partnera, pre mužov je najdôležitejšia dôvera, obdiv a ocenenie.

Každé pohlavie sa pritom snaží partnerovi dopriať to, čo považuje za dôležité a dobré pre seba. Práve z toho však vzniká množstvo nedorozumení a nepochopenia.

Poďte sa teda spolu s nami pozrieť na omyly, ktorých sa dopúšťame vo vzťahoch. Povieme vám aj to, ako sa s nimi môžete naučiť pracovať, aby ste opačné pohlavie dokázali lepšie pochopiť.

Muži ponúkajú riešenia, ženy rady a podporu

U mužského pohlavia je silná potreba dokázať svoju spôsobilosť a dosahovať výsledky. Preto muž požiada o pomoc, iba ak ju skutočne potrebuje (a preto sa len málokedy pýta niekoho na cestu, aj keď sa stratí). 

Čiže ak mu partnerka ponúka rady, obvykle nadobudne pocit, že ho pokladá za neschopného urobiť niečo sám.

Zároveň to funguje aj opačne. Ak žena rozpráva o svojich problémoch, muž si myslí, že potrebuje odborne poradiť a inštinktívne jej ponúka riešenie. Chce byť užitočný, je to jeho spôsob, ako prejaviť ochotu pomôcť.

Ak sa však žena naďalej rozčuľuje, má dojem, že jeho riešenie odmietla a cíti sa čoraz menej užitočný. Netuší, že jeho partnerka nechce počuť riešenie. Potrebuje, aby si ju partner so záujmom vypočul a uznal jej pocity.

Ženy potrebujú záujem, muži dôveru

Ženy sa prirodzene oveľa väčšmi upriamujú na vzťahy a ich kvalitu. Aj z toho dôvodu je pre ne dôležitá vzájomná podpora, pomoc a starostlivosť. Ponúknuť pomoc, aj keď o ňu nikto nežiada, považujú za prejav náklonnosti. 

Žena niekedy nežiada o podporu, ale očakáva, že jej ju partner ponúkne sám. Keď to neurobí, vyvolá to v nej nespokojnosť. Nevie, že muž čaká, kedy ho o pomoc niekto požiada priamo a jasne.

Keď žena ľúbi muža, cíti zaňho zodpovednosť. Navyše mu chce pomáhať, aby veci robil lepšie. Myslí si, že sa oňho stará, avšak partner to môže pociťovať ako dirigovanie. 

Chlap má niekedy pocit, že ho žena zahŕňa prehnanou starostlivosťou, keď ho utešuje alebo sa mu snaží pomôcť pri riešení problémov. Má dojem, že neverí v jeho schopnosť so všetkým si poradiť alebo sa ho pokúša kontrolovať či zmeniť.

Žena potrebuje cítiť záujem a oddanosť, mužovou primárnou potrebou je zas obdiv. Mužské pohlavie viac ocení, ak ich partnerky prijímajú takých, akí sú, a keď niekto ocení ich vlastnosti či schopnosti. 

Na druhej strane žena priam kvitne, ak cíti, že ju muž zbožňuje a je preňho vždy na prvom mieste. 

Keď sa muž naučí zaujímať o pocity ženy, prirodzeným dôsledkom je, že mu partnerka začne viac dôverovať. A ak cíti z jej strany dôveru, on sám sa začne cítiť viac docenený. 

V tom momente sa naplnia potreby muža aj ženy, vďaka čomu je ich vzťah harmonickejší a nekonfliktný. 

Veríme, že po dočítaní budete partnera či partnerku chápať viac, a tak sa vám podarí k harmónii vo vzťahu spoločne prepracovať.