Zlatník odporúča: Vďaka týmto 6 tipom budú vaše šperky ako nové ešte dlhé roky

Zlatník odporúča: Vďaka týmto 6 tipom budú vaše šperky ako nové ešte dlhé roky

Šperky si starostlivo odkladajte

Ak chcete, aby vám šperky vydržali krásne čo najdlhšie, nemali by ste ich na sebe mať počas spánku. Či už si ich budete odkladať každý večer, alebo len raz za čas, nájdite im bezpečné miesto, v ktorom budú oddelené jeden od druhého. 

„Dôležité je, aby vaše šperky boli odložené na suchom a neosvetlenom mieste a aby sa navzájom nedotýkali. Ideálnym riešením sú šperkovnice, hodvábne alebo zamatové vrecúška či originálna krabička, v ktorej ste si šperk kúpili," upresňuje zlatník Ľuboš z klenotníctva Amawell. 

Ak si šperk potrebujete odložiť počas dňa a ste mimo domova, určite ho nedávajte do peňaženky k minciam. Kov by vám ich totižto mohol poškriabať. Lepšie je dať ich do samostatných vrecúšok, vreckoviek či igelitových sáčkov.

Chráňte ich pred poškodením

Šperky si skladajte pred športom, pretože pokožka sa vtedy potí a tým mení pH na šperku. Nenoste ich ani do bazéna s termálnou vodou alebo do sauny.

„Šperky by ste nemali nosiť ani pri namáhavej fyzickej práci, upratovaní, umývaní riadu či práci na záhrade. Mohli by sa vám zničiť buď poškrabaním alebo v dôsledku pôsobenia chemikálií, ktoré pri domácich prácach používate," varuje zlatník.

S perlami sa nekúpte

Zároveň platí, že každý šperk si vyžaduje rozdielnu starostlivosť aj na základe toho, z akého materiálu je vyrobený.

„Perly patria k tým najchúlostivejším, lebo sú krehké, a preto vyžadujú väčšiu a opatrnejšiu starostlivosť. Nemali by ste sa s nimi vôbec kúpať ani ich dlhodobo vystavovať vlhku."

„Zlato a striebro sú mäkké kovy, ktoré sa opotrebujú najmä nosením, preto si treba dávať pozor aby ste ich nepoškriabali. Oceľ je tvrdá, takže o ňu sa netreba starať takmer vôbec."

Čistenie prenechajte odborníkom

V dnešnej dobe koluje na internete množstvo „osvedčených” postupov, ako si šperky čistiť doma. Niektorí ľudia ich čistia saponátom, iný odporúčajú kolu, alkohol či sódu bikarbónu.

Náš zlatník Ľuboš má na tieto praktiky jednoznačný názor: „Toto považujem za akési babské recepty, ktoré sú nedostatočné, nedokonalé a ktoré neodporúča žiadny klenotník. Najmä kvôli tomu, že sú neodborné a v horšom prípade šperky poškriabu alebo inak poškodia."

Prenechajte preto radšej čistenie a opravy šperkov odborníkom. Stačí sa zastaviť v niektorej z našich predajní a zlatník vám šperky odborne vyčistí, a to aj na počkanie. Nezaberie to viac ako 30 minút a za túto službu zaplatíte maximálne 10 eur.

Doprajte im pravidelnú údržbu

Na to, ako často by ste mali šperkom dopriať pravidelnú údržbu, nie je úplne jednoduché odpovedať. Ide totižto o individuálnu záležitosť a závisí to najmä od toho, ako často sa šperk nosí a ako sa oň majiteľ stará. 

„Najbežnejšie sú šperky znečistené od špiny, zamastené od rôznych kozmetických prípravkov či fľakov alebo zanesené mydlom. Ak kov alebo kameň pôsobia matne a viditeľne stratili lesk oproti tomu, keď bol nový, odporúčam zájsť za zlatníkom a nechať si šperk vyčistiť a vyleštiť odborne.
Takúto starostlivosť by ste svojim klenotom mali dopriať aspoň jedenkrát ročne, vďaka čomu dosiahnete zrkadlovo krásny lesk," dopĺňa náš klenotník na záver.